Wanneer een vaarbewijs nodig?

Iedereen kan ervan genieten om op zomerse dagen heerlijk in een boot over het water te varen. Genietend onder de brandende zon met een verfrissende wind door je haren, maar wanneer heb je nu een vaarbewijs nodig? Je ontdekt het in dit artikel van Vaarbewijs Theorie.

Wat is een vaarbewijs?

Net als je bij auto’s een rijbewijs nodig hebt om met een auto op de openbare weg te komen heb je voor sommige boten een vaarbewijs nodig om ermee op de openbare wateren te komen. Het vaarbewijs is dus eigenlijk een bewijs dat je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om deel te nemen aan het verkeer op het water.

Soorten vaarbewijzen

Er zijn meerder soorten vaarbewijzen. Het verschil zit hem in het soort boot dat je ermee wenst te varen, hoeveel passagiers je mee wenst te nemen en waar je wenst te varen.

Dit zijn de verschillende soorten vaarbewijzen:

  • Klein vaarbewijs I
  • Klein vaarbewijs II
  • Groot pleziervaartbewijs
  • Beperkt groot vaarbewijs I. Beroepsvaart
  • Beperkt groot vaarbewijs II. Beroepsvaart
  • Groot vaarbewijs B. Beroepsvaart
  • Groot vaarbewijs A. Beroepsvaart

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Wil je een boot besturen dat wel langer is dan 15 meter of sneller gaat dan 20 km/u? Voor deze boten heb je een Klein Vaarbewijs nodig. Misschien wist je dit nog niet, maar ook voor het besturen van een jetski of waterscooter heb je een vaarbewijs nodig. Een jetski of waterscooter is geen 15 meter lang, maar deze gaan wel sneller dan 20 km/u. 

Voor boten die korter zijn dan 15 meter en langzamer zijn dan 20 km/u hoef je geen vaarbewijs te hebben om deze te mogen besturen.

Conclusie vaarbewijs

Wanneer je een vaarbewijs nodig hebt, is dus geheel afhankelijk van het type boot dat je graag wilt varen. Wanneer je ervoor kiest om boot met een maximale snelheid 20 km/u te kopen is een vaarbewijs niet nodig. Bij grotere boten wel. Let hierbij dan ook goed op naar de soorten vaarbewijzen die er zijn en welke nodig is voor het besturen van het type boot dat je wilt aankopen. Indien er sprake van de benodigdheid van een vaarbewijs is en deze nog behaald dient te worden, kan je op onze website het vaarbewijs theorie online oefenen

Reactie plaatsen