CBR vaarbewijs halen

Ben jij van plan om een bootje aan te schaffen of wil je graag je vaarbewijs omdat je vaak op de boot zit? Dat is dan natuurlijk fijn om te hebben maar je moet er natuurlijk wel iets voor doen. Je moet hiervoor je CBR vaarbewijs halen voordat je zelf een boot mag besturen. Bij Vaarbewijstheorie.com vind je alles wat je nodig hebt om het in een keer te halen. Zij maken het eenvoudiger dan ooit om alle theorie voor je vaarbewijs online te leren. Na de vaarbewijs theorie weet je alles wat je moet weten om het CBR vaarbewijs te verkrijgen.

Betekenis vaarbewijs

Iedere watersporter wil een veilige en leuke vaarervaring, echter is niet altijd iedereen op de hoogte van alle regels en procedures op het water. Daarom is het klein vaarbewijs 1 en klein vaarbewijs 2 in het leven geroepen zodat bestuurders van vaartuigen precies weten wat de verkeersregels op het water zijn en hoe zij een boot dienen te besturen.

Vaarbewijs 1 en 2

De vaarbewijzen die we in Nederland in de pleziervaart kennen zijn klein vaarbewijs 1 en klein vaarbewijs  2. Deze CBR vaarbewijzen zijn tevens internationaal erkent als het International Certificate of Competence (ICC) inland waters als u KVB1 heeft gehaald en International Certificate of Competence (ICC) for inland and coastal waters als u KVB2 heeft gehaald. Het klein Vaarbewijs wordt in Nederland uitgegeven door het CBR, je kunt dit in Nederland behaalde vaarbewijs dus ook buiten Nederland gebruiken. Iedereen die 18 jaar of ouder is en voldoet aan de medische eisen van het CBR om het CBR vaarbewijs te halen. Het vaarbewijs bestaat alleen nog uit theorie, u hoeft dus nog geen praktijkexamen te doen. Uit de meest recente bekende slagingspercentages van Vamex blijkt dat voor Vaarbewijs 1 is 64,6% slaagt en Klein Vaarbewijs 2 64,8%. Wel wordt Vaarbewijs 2 vaak moeilijker ervaren dan vaarbewijs 1.

Onderwerpen Klein Vaarbewijs 1

Het CBR vaarbewijs 1 bevat andere onderwerpen dan het vaarbewijs 2. Daarom zetten we alle onderwerpen voor jou op een rijtje.

  • Wettelijke bepalingen die van belang zijn voor de vaart op rivieren, kanalen en meren.
  • De behandeling van voortstuwingswerktuigen en veiligheidsmaatregelen.
  • De waterwegen, omstandigheden van het vaarwater en, elementaire meteorologie.
  • Het varen en manoeuvreren en de onder bijzondere omstandigheden te nemen maatregelen.

Onderwerpen Klein Vaarbewijs 2

Onderwerpen van het Klein Vaarbewijs 2:

  • Wettelijke bepalingen die van belang zijn voor de veiligheid van de vaart op ruime vaarwateren waarop vaarbewijs II wordt vereist.
  • Navigatie.

Examen doen voor vaarbewijs 1 en 2

Als je van plan bent KVB1 en/of KVB2 te gaan halen moet je examen doen bij het CBR. Het is mogelijk om beide vaarbewijzen op hetzelfde moment of apart van elkaar te doen, maar KVB2 is pas geldig zodra je het CBR vaarbewijs examen van KVB1 met succes heeft afgerond. Het examen bestaat uit 40 meerkeuze vragen waar in totaal 80 punten behaald kunnen worden. Om te slagen moeten er tenminste 56 van de 80 punten behaald worden. Je hebt een uur de tijd om het vaarbewijs examen af te ronden.

De kosten van het CBR vaarbewijs

Net zoals bij het theorie examen voor de auto, scooter of motor zit er ook aan het CBR vaarbewijs kosten aan verbonden. Het is daarom goed om te weten wat de kosten voor het vaarbewijs theorie-examen zijn, zodat je niet vergeet om jezelf optimaal op het theorie-examen voor te bereiden.

Het vaarbewijs examen kost € 44,45. Indien je ervoor kiest om vaarbewijs 1 en 2 te combineren, betaal je €75,35 voor het vaarbewijs theorie examen. Indien je extra tijd nodig hebt, rekent het CBR een meerprijs van €12,00. Overigens is er ook de mogelijkheid om een individueel begeleid examen voor het vaarbewijs aan te vragen. Hiervoor geldt een toeslag van € 35,25.

Reactie plaatsen