Wil je graag met een boot over alle rivieren, kanalen en meren varen? Met je familie en vrienden een dagje het water op is natuurlijk ontzettend leuk en gezellig, vooral als je zelf de boot kan besturen. Maar wist je dat je voor het besturen van bepaalde boten een vaarbewijs nodig hebt?
In dit artikel lees je alles over het vaarbewijs halen, welke vaarbewijzen er zijn en wanneer je deze nodig hebt. Zo kan jij goed voorbereid beginnen aan het halen van je vaarbewijs en heb je deze binnen no-time binnen!
Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?
Boten zijn er in allerlei soorten en maten. Zo hebben sommige boten wel een motor en hebben andere boten dat weer niet. Niet voor elke boot is er een vaarbewijs vereist om deze te mogen besturen. Voor boten die korter zijn dan 15 meter en langzamer zijn dan 20 km/u hoef je geen vaarbewijs te hebben om deze te mogen besturen.
Wil je een boot besturen dat wel langer is dan 15 meter of sneller gaat dan 20 km/u? Voor deze boten heb je een Klein Vaarbewijs nodig. Misschien wist je dit nog niet, maar ook voor het besturen van een jetski of waterscooter heb je een vaarbewijs nodig. Een jetski of waterscooter is geen 15 meter lang, maar deze gaan wel sneller dan 20 km/u.
Soorten vaarbewijzen
Als je in het bezit bent van een vaarbewijs toont dit aan dat je een boot kunt en mag besturen en dat je op verschillende soorten wateren in zowel binnen- als buitenland mag varen. Kleine vaarbewijzen kennen twee soorten, dit zijn het Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2. Maar wanneer heb je welk vaarbewijs nodig?
Is een boot langer dan 15 meter en kan hij sneller dan 20 km/u? Dan heb je het Klein Vaarbewijs 1 nodig. Dit vaarbewijs heb je, naast voor het besturen van snellere boten, ook nodig voor het besturen van een jetski of waterscooter. Het Klein Vaarbewijs 1 geldt voor varen op rivieren, kanalen en meren. Wel is er een uitzondering voor ruime binnenwateren.
Het Klein Vaarbewijs 2 is een aanvulling op het Klein Vaarbewijs 1. Met het Klein Vaarbewijs 2 mag je in heel Nederland varen, dus ook op ruime binnenwateren zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de Westerschelde. Je kan het Klein Vaarbewijs 2 pas halen als je ook het Klein Vaarbewijs 1 hebt gehaald.
Leeftijd om een vaarbewijs te halen
Voor het behalen van het Klein Vaarbewijs 1 en het Klein Vaarbewijs 2 moet je minstens 18 jaar zijn. Er zijn een aantal uitzonderingen voor bepaalde boten. Zo mogen kleine recreatiebootjes wel zonder vaarbewijs bestuurd worden.
Voor het behalen van het Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2 moet je minstens 18 jaar zijn. Ben je nog geen 18 maar wil je al wel bezig gaan met een vaarbewijs? Dat kan! Ook voor je 18e kan je al beginnen aan een vaarbewijs. Zo kan je, wanneer je nog geen 18 bent, al wel examen doen voor een vaarbewijs. Slaag je voor dit examen? Dan krijg je eerst een brief met de uitslag. Zodra je 18 bent geworden kun je deze brief inleveren en krijg je hier je vaarbewijs voor in de plaats. Vervolgens heb je dan binnen een aantal dagen je vaarbewijs binnen.
Maar let op! Je bent pas bevoegd als je 18 jaar of ouder bent om te varen én wanneer je in het bezit bent van een geldig vaarbewijs. Dan pas mag je het water op.
Klein vaarbewijs halen
Om een vaarbewijs te halen heb je kennis nodig over verschillende zaken zoals het weer, de vaarregels, veiligheid en techniek. Het behalen van een vaarbewijs kan vrij makkelijk gaan en hoeft zeker niet lang te duren. Zo kan je bij de meeste verkeersscholen al binnen een dag je vaarbewijs halen. Je kan je daar gemakkelijk aanmelden voor een eendaagse cursus, tijdens deze cursus leer je alles wat je moet weten voor het behalen van een vaarbewijs. Vervolgens kan je het vaarbewijs theorie-examen doen, sinds 1 januari 2020 neemt het CBR de examens voor de vaarbewijzen af. Het aantal vragen tijdens dit theorie-examen hangt af van het soort Klein Vaarbewijs. Het vaarbewijs theorie-examen van het Klein Vaarbewijs 1 bestaat uit 40 meerkeuzevragen en het Klein Vaarbewijs 2 bestaat uit 23 meerkeuzevragen.
Zoals eerder al werd vermeld kan je het Klein Vaarbewijs 2 alleen halen als je het Klein Vaarbewijs 1 hebt gehaald. Je kan er voor kiezen om eerst het theorie-examen voor het Klein Vaarbewijs 1 te halen en later het theorie-examen voor het Klein Vaarbewijs 2. Maar ook kan je beide examens in één keer achter elkaar afleggen. Dan reserveer je bij het CBR het examen Klein Vaarbewijs 1 en het Klein Vaarbewijs 2 achter elkaar. Kies je ervoor om beide examens achter elkaar te doen? Dan kan je alleen het Klein Vaarbewijs 2 halen nadat je voor beide examens bent geslaagd. Slaag je bijvoorbeeld wel voor het Klein Vaarbewijs 2, maar niet voor het Klein Vaarbewijs 1? Dan kan je nog geen Klein Vaarbewijs 2 aanvragen. Maar slaag je wel voor het Klein Vaarbewijs 1 en niet voor het Klein Vaarbewijs 2? Dan kan je wel een Klein Vaarbewijs 1 aanvragen.
Snel het vaarbewijs halen
Wil jij ook snel je vaarbewijs halen zodat je binnenkort al het water op kan? Hier wil je natuurlijk niet te veel tijd en geld voor kwijt zijn. Er zijn verschillende manieren waarop jij snel je vaarbewijs kan halen. Zo kun je bij online heel snel het vaarbewijs theorie leren. Wat ook handig is om te weten, nadat je je vaarbewijs hebt gehaald hoef je deze in de toekomst niet meer te vernieuwen. Hij is dus levenslang geldig. Wanneer jij je vaarbewijs in bezit hebt, ben je tevens ook automatisch bevoegd om een boot in andere Europese landen te besturen.