Wat moet je weten over klein vaarbewijs 1

In dit artikel deelt Vaarbewijs Theorie alles wat je moet weten voor het halen van vaarbewijs theorie 1. We staan in dit artikel stil bij wat je moet leren om het klein vaarbewijs 1 te halen en hoe je de beste voorbereiding hebt voor het direct slagen voor het vaarbewijs 1 theorie-examen.

Klein vaarbewijs 1 (KVB1)

Met klein vaarbewijs 1 mag je in heel Nederland varen. Enkel de Nederlandse meren en zeeën als het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard, Ooster- en Westerschelde mogen niet door bestuurders met klein vaarbewijs 1 betreden worden. Als je ook op die wateren wilt varen, heb je het complete klein vaarbewijs nodig, dus deel 1 en deel 2 van het klein vaarbewijs. Dit wordt ook wel KVB1 en KVB2 genoemd.

Het Klein vaarbewijs 1 is tegelijkertijd een International Certificate of Competence (ICC) inland waters. Dit betekent dat in veel Europese landen naar het ICC wordt gevraag als je daar op de binnenwateren vaart. Ongeacht of je voor dat schip in Nederland een Klein vaarbewijs 1 zou moeten hebben.

Kennis die je nodig hebt om het klein vaarbewijs 1 te halen

Het vaarbewijs halen vergt kennis en inzicht. Dit wordt dan ook tijdens het vaarbewijs theorie examen door het CBR getest. 

Voor het theorie-examen leer je wat de algemene voorrangsregels zijn, maar ook hoe de voorrang is geregeld bij samenkomst van hoofd- en nevenvaarwegen, engtes, mist, voorrang van zeilschepen onder elkaar en nog een aantal voorkomende voorrangssituaties. Ook leer je de betekenis van de verlichting van werkschepen en de betonning. Je leert met de vaarbewijs theorie het een en ander over de motor, het weerbericht, de veiligheid aan boord, man over boord, ankeren, verkeersborden, brughoogten en waterdiepten.

Naast de theorie is er ook aandacht voor het varen zelf, ondanks dat de cursus theoretisch blijft. Hoe kom je aan met stroom en wind? Wat zijn de regels in de sluis? Heb je wel of geen boegschroef en hoe keer je het gemakkelijkst. Dit zijn de belangrijkste vragen/onderdelen van het vaarbewijs theorie examen. Als je deze onderdelen door en door kent, zal je het klein vaarbewijs halen.

Vaarbewijs theorie oefenen

Alle bovenstaande onderdelen van het vaarbewijs theorie examen zijn door Vaarbewijstheorie.com samengevoegd in een online leeromgeving. In onze online leeromgeving kan je het vaarbewijs theorie online oefenen. Je krijgt toegang tot de vaarbewijs theoriestof en tot vaarbewijs proefexamens. Hierdoor kan je de geleerde theorie gelijk op een leuke en effectieve manier toepassen. 

Begin vandaag met het oefenen van het vaarbewijs theorie online!

Reactie plaatsen