De 10 Beste Vaarbewijs examen tips

Interesse om jouw vaarbewijs te behalen en op zoek naar enkele tips & tricks voor het slagen van jouw examen? Deze vaarbewijs examen tips helpen jou om te slagen!

Het vaarbewijs examen

De vaarbewijs examens worden vanaf 1 januari 2020 afgenomen door het CBR. Waar vele mensen denken dat dit theorie-examen gemakkelijker is dan die van een auto, hebben ze het toch mis! Gemiddeld slaagt 58% van de cursisten in een keer voor het vaarbewijs examen.

Het vaarbewijs wordt als moeilijk beschouwd, maar met de juiste tips is het halen van een vaarbewijs prima te doen.

De beste vaarbewijs examen tips

1. Leg vroegtijdig het examendatum vast

Leg zo snel mogelijk een datum vast en creëer zo een beetje tijdsdruk voor jezelf om te starten met studeren.De gemiddelde wachttijd voor een examenafspraak is 2 à 3 maanden, dit zou ruim voldoende moeten zijn om je voor te bereiden. Door de coronasituatie zijn ook alle examens afgeschaft waardoor deze wachttijd flink is opgelopen! Schrijf je dus zo snel mogelijk in!

2. Installeer een app om de boot lichten te oefenen

Er zijn al verschillende apps ontwikkeld om de (vele) navigatielichten te studeren en in te oefenen. Dit is een gemakkelijke manier om de lichten te leren kennen, vanuit alle mogelijke zichtvelden. Enkele voorbeelden zijn: Scheepsllichten, COLREGs – Lights and shapes of vessels.

3. Oefen navigatie op een kaart

Het hoofdstuk navigatie is vooral inoefenen! Maak verschillende oefeningen op planning, uitvoering, getijberekening en peiling met verzeiling. Hierdoor kom je tijdens het vaarbewijs examen nooit voor verrassingen te staan!

4. Bekijk voorbeeldvragen

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het vaarbewijs theorie examen dien je de vragenstelling van het CBR te leren kennen. Op onze website vind je enkele voorbeeldvragen. Kan je deze succesvol beantwoorden? Proficiat, dan ben je klaar voor het examen!

5. Neem voldoende tijd om jezelf voor te bereiden

Het afnemen van een theorie examen kan voor vele mensen als spannend ervaren worden. Zorg er dan ook voor dat je geen te hoge tijdsdruk voor jezelf inplant en jezelf de tijd geeft om de theorie te leren en online te oefenen, zodat je optimaal voorbereid bent op het vaarbewijs examen.

6. Vaar een keer mee met een familielid of een vriend

Het beste leer je in de praktijk. In de praktijk komen er namelijk altijd situaties aan de pas die niet in het theorieboek voorkomen. Het gaat in de praktijk dan ook niet alleen om kennis, maar ook om inzicht. Vaar dan ook een keer met iemand mee en bestudeer de keuzes die men tijdens het varen maakt. Durf ook gerust vragen te stellen om de reden van sommige handelingen te achterhalen, zodat het inzicht van jou als vaarder gestimuleerd wordt.

7. Puntenverdeling per vraag

Per vraag kan je 1, 2 of 3 punten krijgen. Bij 56 van de 80 punten (70%) ben je geslaagd. Je mag dus ook best een paar fouten maken, dus geen stress als je een vraag niet weet. Hoe moeilijker de vraag hoe meer punten je krijgt, de meeste rekenvragen leveren 3 punten op, neem hiervoor dan ook de tijd. Het is zonde om stomme fouten te maken in een vraag waarvoor je veel punten krijgt.

8. Doe vaarbewijs 1 en 2 niet tegelijk

Doe eerst het Vaarbewijs 1 Examen en een paar weken later het Vaarbewijs 2 Examen. Vaarbewijs 1 is 80% uit je hoofd leren en 20% rekenen en Vaarbewijs 2 is 80% rekenen en 20% uit je hoofd leren. Als je allebei tegelijk doet is de slagingskans aanzienlijk kleiner, al kan het natuurlijk wel. Het is alleen gewoon heel erg veel theorie om allemaal tegelijk te onthouden.

9. Maak van oefenen je prioriteit

Als je je Vaarbewijs wil halen is het belangrijk dat je veel examenvragen oefent. Op deze manier leer je de manier van vragen stellen en kan je toetsen van welke onderdelen je voldoende kennis hebt en van welke nog niet. Bij veel opleidingsinstituten en online Vaarbewijs cursussen en ook bij Vaarbewijs Theorie krijg je toegang tot oefenopgaves. Hierdoor leer je in de praktijk door met de examenstof aan de gang te gaan.

10. Doe een online theorie cursus vaarbewijs

Om je vaarbewijs te halen, is het verstandig om een theorie cursus vaarbewijs te volgen. Dit kan zowel online als offline. Echter, is online vaarbewijs oefenen het beste aan te raden omdat je de theorie op je eigen tempo kunt leren en ten alle tijden toegang toe hebt.


Reactie plaatsen